Akvaryum alıyorum
Akvaryumlar içinde balık,deniz memelileri,suda yaşayan bitki ve hayvanların sergilendiği içi su dolu cam ya da saydam malzemeden yapılan kaplardır. Dünyada çok kişinin paylaştığı popüler bir hobidir.
Dünya çapında yaklaşık 60 milyon kişinin akvaryumda balık beslediği ve daha fazla sayıda akvaryum bulunduğu tahmin edilirken, Türkiye'de akvaryum ile uğraşanların sayısının 250.000 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Özellikle 1980'lerde yurtdışından egzotik balık türlerinin ithal edilmesiyle akvaryum ile ilgilenen sayının artması gözlenmiştir. Zamanımızda ışıklandırma ve filtreleme sistemleri geliştikçe de ,akvaryum ile ilgilenen sayı artacaktır.
Akvaryumun boyutları tek bir balığın bulunduğu cam kavonozdan, deniz ekosistemini taklit edebilen çok büyük halka açık akvaryumlara göre değişir. İçinde yaşayan canlıların hayatta kalabilmesinde başarı sağlamak için dikkat etmek gerekir. Akvaryumda yaşayan canlılar doğadan toplandığı gibi özel olarak da yetiştirilebilinir. Bu canlıların su sıcaklığı, tropikal bölgeler, soğuk ortamlara göre farklılıkları vardır. Dikkatli bir akvaryumcu, akvaryumunda bulunan canlıların doğal yaşam koşullarına uymak zorundadır. Akvaryumunda su kalitesini sağlamak için besin maddelerinin giriş ve çıkışını kontrol altında tutmak zorundadır. Biyolojik yükleme yönetimi ile iyi bir fiziksel yapı tasarımı bulundurması gerekmektedir. Bu koşullar sağlanmaz ise balık hastalıklarına sebep olur .
Akvaryumların insanlar üzerine etkisinin de çok büyük olduğu bilinmektedir. Bir evde akvaryum varsa o odaya nem sağlar, boğazda kuruluk hissini giderir.Ayrıca yoğun stresli ortamlarda, evlerde akvaryum seyretmenin ruh sağlığını iyi yönde etkilediği bilinmektedir.Hayvan beslemenin çocuklar üzerinde olumlu etkileri olduğu, sorumluluk bilincini artırdığı da herkes tarafından bilinmektedir .
Akvaryum güzel bir uğraştır…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder