Akvaryum Balıkları
Bir akvaryumda balık türü ne kadar fazla ise ihtiyaçlarını karşılamak o kadar zordur. Yeni akvaryum alan kişiler bu noktaya dikkat edip akvaryum balık çeşitleri az olmasını tercih etmelilerdir. Ayrıca akvaryumun büyüklüğü de içindeki balıklara yeterli olmalıdır. Akvaryum balıkların da balık boyunun her santimetresi için 1 litre su gerekli olduğu da söylenir.
Üretimini yapacağımız balıkları çok iyi tanımak gerekir. Balık yetiştiricileri daha çok yumurtlayan akvaryum balıkları tercih etmelidirler. Onların yaşam koşullarını, çiftleşme döneminde suyun özelliklerini, özel davranışlarını öğrenmeleri gerekir. Yumurtadan çıkan hayvanlar çok hassastır. Su sıcaklığı, PH derecesi, suyun sertliği, ışığın iyi ayarlanması bilinmesi gereken bilgiler olmalıdır. Akvaryumu olanlar, akvaryum balığı besleyenler genellikle şebeke sularını dinlendirerek kullanmalıdırlar. Suların kimyasal yapılarını gözden geçirmelidirler. Kuyu suları ve artezyen suları akvaryum balıkları için iyi değildir.
Akvaryuma balığı almaya karar verildiğinde balığın rengine, yoğunluğuna da dikkat etmelidir. Yüzgeçlerinin kalkık olarak yüzdüğüne, kalıbının dolgunluğuna, yüzgeçlerinde yırtık ve dağılma olup olmadığına, kuyruğuna bakılmalıdır. Hijyen ve sağlık balıklar için çok önemli bir unsurdur. Balık seçilirken hastalıklara karşı dayanıklı olanları seçmek, yeni akvaryum alan kişiler için önemlidir. Çünkü çabuk hastalanan balıklar yeni akvaryum yetiştiricilerin moralini çabuk bozabilir heveslerini yok edebilir. Tam sağlıklı olmayan bir balığı iyileştiririm gayesi ile akvaryuma koymak da çok büyük yanlışlık olur.
Akvaryuma balık yerleştirirken de balıkların beslenme tarzına dikkat etmelidir. Aynı akvaryum balık türleri beslenme alışkanlığı olan balıklar bir grupta toplanırsa akvaryum yetiştiren kişi çok zorlanmaz. Balıkların karakter yapısı da akvaryum ahengi için önem taşır. Balıklar akvaryumda saldırgan huzur bozucu tavırlar sergilememelidir.
Akvaryum balıkları yetiştiriciliği ve bu konu ile ilgili sektör çeşitli ülkelerde önemli bir yer tutar. Uzak doğu ülkelerinin; Avrupa, USA ve Japonya gibi ülkelere yaptıkları akvaryum balıkları ihracatı, bu konuda çalışan yetiştiriciler için önemli gelir kaynağıdır. Ülkemizde iklim koşulları ve yetiştirme olanakları dikkate alınırsa, akvaryum balığını yetiştirme olanakları çoktur. Ama ülkemizde bu çok geliştirilmemiştir. Ülkemiz bu konunun üzerinde daha çok durmalı çalışmalar yapmalıdır. Balıklar soğuk canlılardır. Tabi ki her balığın cana yakın olması da beklenemez. Bazı akvaryum balıklarının sahibini tanıdığı söylenir. Akvaryum balığı alan kişiler, kendi karakterlerine uygun balık alırlarsa daha zevkli hale getirmiş olurlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder