10 Şubat 2013 Pazar

Nano Akvaryum


Nano Akvaryum

   Şüphesiz ki her işin belirli bir öğrenilme ve sonrasında da profesyonel olma süreci bulunmaktadır. Mevzu bahis olan bir iş ile öncelikle acemi vasfıyla ilgilenilmeye başlanır, zamanın verdiği tecrübe ile bu vasıftan yavaş yavaş kazanılan deneyimlerin de etkisiyle beraber tecrübeli bir potansiyele ulaşılır. Yükseliş bununla da sınırlı kalmaz ve edinilen en ufak bilgilerin bile en iyi şekilde kullanılmasından sonra kişi artık o işte profesyonel olmuştur. İşte, hayatın da birçok alanında bu sıralamayı görmemiz mümkündür. Yeni başlanan bir işte acemiyken, onu öğrendikçe bilgi potansiyeli de artar sonunda her şeye hakim olunur. Tabii bahsettiğimiz her bu evrede uygulanan işlemler, karşılaşılan olaylar farklıdır. Örneğin ülkemizde tercih edilen hobilerin içinde en büyük kitleye sahip olanından, hatta çoğu zaman tutkuya dönüşen bu meşgaleden; yani akvaryum balıkçılığı hobisi üzerinden çok geniş çaplı bir örneklendirme yapalım. 



   Bilindiği üzere, akvaryum denildiği zaman akla gelen sayısız balık çeşidi, birbirinden farklı büyüklü küçüklü akvaryum malzemeleri ve tabii ki çeşitli tasarımlarla şık görünümler kazandırılmış akvaryum modelleri gelmektedir. Bu kategoride, biraz önce bahsettiğimiz olaylara uyan sıralamayı göstermek son derece uygun olacaktır. Bu hobiye yeni başlayan birinin çok küçük bir akvaryuma sahip olması yeterli olacaktır. Daha sonra acemilik vasfını üzerinden attıkça balık sayısı artıp akvaryumun büyüklüğü de paralel olarak genişleyecektir. Tabii burada hemen bir düzenleme yapmak gerecek, küçük akvaryumla başlama esnasında en çok karşılaşılan hatalardan bir tanesi nano akvaryum kullanımıdır. Oldukça küçük bir yapıya sahip olan bu akvaryumların kullanımı bu hobiye yeni başlamış kullanıcılar için esasında hiç de uygun değildir.



   Yunanca cüce anlamına gelen “nanos” kelimesiyle türemiş olan bu kelime dilimizde çok küçük olarak ifade edilmektedir. Dolayısıyla bu akvaryumlar da çok küçük yapıları simgelemektedir.  Elbette ki nano teknolojide kullanılan kadar gözle görülmeyen bir küçüklükten bahsetmemiz mümkündür. Daha ziyade akvaryumlara göre küçük kalan yapılar için kullanılmaktadır bu isimler. Eğer akvaryum boyutu en boy ve hacim olarak 30 cm’den düşükse bu akvaryum nano akvaryum ismiyle anılabilir. Fakat biraz önce de bahsettiğimiz gibi, asla küçüklüğünden dolayı yeni başlayanların tercih etmesi gereken bir model değildir. Sonuç olarak onlarda da canlı yaşamı sürmektedir ve oldukça hassaslardır. Bu yüzden nano avaryum modellerinin ilerleyen zamanlarda, deneyim edindikten sonra kullanılmaları son derece önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder